Sesongen 1965

Rosenborg befant seg fremdeles i andredivisjon i 1965, men europacup satte en spiss på sesongen.

Annonse:

Serien

Våren 1965 var Rosenborg klar for sin tredje sesong i 2. divisjon. Rosenborg hadde vunnet cupen høsten 1964, mens Brann hadde rykket ned fra 1.divisjon. Alle ekspertene var enige om at disse to lagene ville kjempe om opprykk til 1. divisjon. RBK hadde forsterket laget med Svein Haagenrud fra Lillestrøm og hans lagkamerat Jan Christiansen ankom også Trondheim i løpet av sesongen.

RBK åpnet programmessig og slo Årstad og Bryne i de to første kampene. I tredje serierunde ventet nyopprykkede Hødd på Høddvoll. Anført av målfarlige Kjetil Hasund, ledet hjemmelaget en stund 4-2, og kun noen sekunder før kampslutt klarte RBK å utligne til 5-5. Etter dette skremmeskuddet fortsatte RBK sin seiersmarsj våren 1965. I siste serierunde før sommerpausen kom Brann til Lerkendal. Ingen stor kamp av RBK-laget, men Birger Thingstad og Tor Kleveland sørget for en 2-0 ledelse. 13 minutter før slutt reduserte Brann og fire minutter før slutt kom utligningen. Tiltross for dette toppet RBK tabellen, et poeng foran Brann og fire foran Hødd.

Høstsesongen startet med seier over Årstad på Lerkendal før sesongens første nederlag kom mot Bryne på Jæren, 3-0 til hjemmelaget. Deretter ventet det store overraskelseslaget Hødd på Lerkendal. Kjetil Hasund hadde scoret i samtlige kamper hittil denne sesongen og sørget også for 1-0 til sunnmørslaget tidlig i 2. omgang. Tor Kleveland utlignet sju minutter før slutt, men fem minutter senere sørget Kjetil Hasund for 2-1 seier til Hødd.

Til tross for flere skuffende kamper utover høsten, RBK ledet med to poeng ned til både Hødd og Brann foran siste serierunde. Og i denne runden ventet Brann i Bergen. Brann måtte vinne med sju mål for å passere RBK. Det ble 2-1 seier til Brann og dermed måtte Rosenborg vente på resultatet av kampen Hødd - Kvik. Fem minutter etter kampslutt i Bergen kom beskjeden. Hødd hadde vunnet 8-2 (ledet 2-1 ved pause) og passerte RBK på tabellen med 1-et plussmål mer!! Hødd hadde gått direkte fra 3. divisjon til 1. divisjon. RBKs toppscorer i 2 .divisjon denne sesongen var Tor Kleveland med 11 scoringer. En 19 år gammel Odd Iversen scoret også sine første obligatoriske mål for RBK denne sesongen.

1965. RBK i sin første Europacup kamp. Bak f.v. T.Pederse,B.Thingstad,K.Rønnes,T.Lindvaag,E.Hansen,T.Kleveland foran f.v. S.Haagenrud,K.Jenssen,T.R.Fossen,K.Hvidsand,E.Nygaard.jpg
1965, e-cup mot KR: Bak fra venstre: Tore Pedersen, Birger Tingstad, Kåre Rønnes, Thor Lindvaag, Eldar Hansen og Tor Kleveland. Foran: Svein Haagenrud, Knut Jenssen, Tor Røste Fossen, Kjell Hvidsand og Egil Nygaard.

Cup og europacup

I NM/cupen skulle RBK forsvare sin seier fra cupfinalen i 1964, men cupeventyret ble meget kort. Etter 4-1 over Hasselvika i 1. runde, ble Mjølner slått 3-1 på Lerkendal. I 3. runde ventet Aalesund på Kråmyra Stadion. Til tross for en tidlig RBK-ledelse, vant hjemmelaget 3-2.

Rosenborg gjorde også sin debut i europacupen denne sesongen. Etter cupmesterskapet i 1964, skulle RBK representere Norge i Cupvinnercupen. Første motstander var KR Reykjavik fra Island. RBK vant begge kampene 3-1 og Tor Kleveland scoret RBKs aller første europacupmål. I 2. runde ventet Dynamo Kiev fra Sovjetunionen. Etter 1-4 på Lerkendal var mulighetene til avansement borte, men RBK gjorde en meget bra kamp i Kiev og tapte 0-2.

Profilen - Svein Haagenrud

Svein Haagenrud spilte i alt tolv sesonger på øverste nivå i Norge, sju av dem i Rosenborg, og fikk med seg tre seriegull, to seriesølv og et cupgull, i tillegg til ti europacupkamper. Blant disse var de fire kampene den første sesongen med e-cup for RBK, i 1965.

LOJAL: Svein Haagenrud spilte hele sju sesonger på øverste nivå for Rosenborg. Her i aksjon mot Lyn, representert ved Andreas Morisbak, i 1967.

Siden har han også gjort karriere i Norges Fotballforbund, og i dag bruker han doktorgraden han skaffet seg i løpet av tiden i Trondheim, som forskningsleder hos SINTEF ved Blindern.

Stor opplevelse

Gjennom cupgullet i 1964 kvalifiserte Rosenborg seg for første gang til europacupspill, noe so brakte trønderlaget til Reykjavik og Kiev på høsten 1965.

–Disse kampene var en kjempestor opplevelse for oss, vi vant begge kampene mot KR Reykjavik, og møtte Dynamo Kiev i neste runde, husker Haagenrud.

– Spesielt bortekampen i Kiev husker jeg godt, med over 50.000 tilskuere på tribunen. Motstanderen stilte med fem landslagsspillere den gangen, og seks av spillerne spilte VM for Sovjet året etter. Det var moro, og kanskje spilte vi den beste kampen vår akkurat den kvelden.

Antiklimaks

– Vi gledet oss veldig over europacupkampene, men de ble dessverre også avgjørende for utfallet av serien, sier Haagenrud.

– Vi var ikke forberedt på den belastningen disse kampene medførte, og jeg tror vi tapte opprykket på grunn av den.

Rosenborg var storfavoritter til å vinne andredivisjon i 1965, og dermed opprykkskandidater til førstedivisjon. De ledet også serien så å si gjennom hele sesongen, men opprykket skulle glippe i aller siste seriekamp.

– Vi tapte vår kamp i Bergen 1-2, men Hødd måtte ha storseier over Kvik i sin kamp på Lerkendal, mimrer Haagenrud.

– Tolv minutter før slutt ledet de med ett mål, og vi var seriemestre. Så slapp Kvik inn fem mål, og verden gikk under for oss som stod på Brann stadion og ventet.